Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 388 vendég böngészi
Egy új vizes élőhely és annak élővilága Bácsalmás határában PDF Nyomtatás E-mail
2014. április 15. kedd, 14:44

Annak ellenére, hogy az ember környezetkárosító tevékenysége napjainkra hatalmas méreteket öltött világszerte, szerencsére akadnak pozitív példák is mesterségesen létrehozott olyan élőhelyekre, amelyek jelentős mértékben növelik egy-egy terület ökológiai állapotát, és annak biodiverzitását.

Bizonyára a legtöbb bácsalmási lakos hallott már a Mátételki-Kígyós ágon létesített víztározóról, ami a várostól nyugatra fekszik. Ez egy klasszikus völgyzárógátas kivitelezésű tározó, ami vízutánpótlását kizárólag a sokak által ismeretlen nevű homokvidékről, az Illancsból eredő Kígyós-csatornából kapja. Nem nehéz belátni, hogy a tározó vízzel való feltöltéséhez csapadékra van szükség, ezért az ingadozó vízjárású Kígyós egy ingadozó vízszintű víztározót fog táplálni, ami a frissen elárasztott területet kedvelő állatfajoknak eszményi élőhelyet jelent. A tavaszi csapadékszegény időjárás ellenére, már most körülbelül 30 hektár vízfelület alakult ki a medréből kilépett felduzzasztott Kígyósból, ami ez által Felső-Bácska legnagyobb kiterjedésű sekély vizű élőhelyévé alakult. Természetesen a táplálékban gazdag élőhely madarak ezreit vonzotta a területre. Március hónapban összesen 45 vízhez kötődő madárfaj jelenlétét sikerült bizonyítaniuk a helyi megfigyelőknek, köztük olyan térségi szinten szórványosnak, vagy ritkaságnak számító védett és fokozottan védett fajokat, mint a feketenyakú vöcsök, rétisas, bütykös ásólúd, cigányréce és a gulipán. Mivel a tavaszi madárvonulás még javában zajlik, ezért számítani lehet további fajok megjelenésére, amik lassan birtokba veszik az új élőhelyet. A tározó kiváló adottságokkal rendelkezik, hiszen egy észak-déli fekvésű völgyben helyezkedik el, ami a jelen esetben délről az északi költőterületek felé haladó vonuló vízimadaraknak éppen útjába esik, mintegy megvezetve őket a nagy Bácskai agrárterületek között. A változó vízmélységű víztározó diverz élőhelyeket kínál a madár, a hüllő és a kétéltű faunának egyaránt. A 2-3 méter mély részektől kezdve a nádasokon át a bokorfüzes társulásokig. A sekély, néhány deciméteres vizeket kedvelő partimadarak igen nagy számban találhatóak a parti zónában és a két kis szigeten, ahol egyes fajok már költésbe is kezdtek, míg mások csak feltöltik zsírkészleteiket és folytatják útjukat az északi tundra irányába. Ez az egyre nagyobb kiterjedésű vizes élőhely, amennyiben nyár végére nem fog kiszáradni, biztosan kijelenthetjük, hogy Felső-Bácska egyik legértékesebb vízimadaras területei közé fog tartozni. A területen március eleje óta heti szintű vízimadár monitoring munka is folyik, így a kapott adatokból a későbbiekben az élőhelyen bekövetkezett változásokat jól nyomon tudják követni. Ez a tározó a rendkívül gazdag és látványos élővilágának köszönhetően a térség egy új turisztikai látványosságát jelentheti, és nem mellesleg minden bizonnyal a környékbeli szántók mikroklímájának és vízháztartásának javulását is elősegíti majd, ami gazdasági szempontból sem elhanyagolható.

Remélhetőleg a terület zavartalanságának megőrzését, az ott költő és vonuló madárfajok védelmét minden természetszerető társunk szívügyének tekinti. A terület szabadon látogatható, - persze a természetben járás írott és íratlan szabályait betartva - egyelőre semmilyen védettségi státuszt nem visel. Aki teheti, nézze meg ezt kis bácskai „oázist”, mert több helyi lakos visszajelzését hallva tényleg felüdülés oda kimenni, leülni és csak csodálni az élővilág gazdagságát.

Tamás Ádám
természetvédelmi őr

Gyuricza András fotója


Szász Előd fotója

 

Szász Előd fotója

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval