Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 84 vendég böngészi
Pompi, a tűzoltó manó a Népek-Ízek Forgatagán PDF Nyomtatás E-mail
2016. július 25. hétfő, 12:03

Bácsalmásra látogat a Pompi, a tűzoltó manó mesekönyv megálmodója, Csepregi Csilla, és magával hozza a könyvet és plüssfigurát is, amely megtekinthető és megvásárolható lesz a Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság bemutató sátrában. Csepregi Csillát az oktató mesekönyv létrejöttéről kérdeztem.

Milyen apropóból született a könyv?
17 éven át dolgoztam hivatásos tűzoltóként. A munkám során sokszor tapasztaltam, hogy az emberek keveset tudnak a tűzvédelemről, a tüzek megelőzéséről, oltásáról. Már akkor is küldetésemnek éreztem, hogy segítsek nekik. 4 évvel ezelőtt leszereltem a tűzoltóságtól, de a küldetés megmaradt, legyen szó felnőttekről, vagy akár gyerekekről. A kicsik ráadásul sokkal védtelenebbek, kiszolgáltatottabbak. A tűzvédelem alapjait gyerekkorban lehet lefektetni, Pompi mesekönyve ebben segít.

Kik segítették a könyv megírását?
Az ötlet megszületésétől a megvalósításig nagyon sokan vettek részt a mesekönyv létrejöttében, hiszen fontosnak tartottam, hogy egy kifogástalan oktató mesekönyvet hozzunk létre. Az izgalmas történetek Toldi Zsuzsanna, csongrádi írónő tollából származnak, a csodás grafikákat Papp Luca készítette. Bevontunk még a munkába óvodapedagógusokat, logopédust, iskolaigazgatót, tűzvédelmi szakembereket is.

Hol vásárolható meg?
A mesekönyv kizárólag a pompimese.hu weboldalon vásárolható meg, könyvesboltban nem kapható.

Kinek ajánlja?
A könyvet mindenkinek ajánlom, aki szereti a meséket és fontos számára a biztonság.

A tűzvédelmi nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Tesztjeink során azt tapasztaltuk, hogy a 4 évesek már megértik a történeteket, szívesen olvassák, együtt izgulnak Pompival és a tűzvédelmi tudnivalókat is jól megjegyzik.

A mesékbe olyan fontos, tűzvédelmi tudnivalókat szőttünk bele, ami nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is tanulságul szolgálnak. Nem szabad elfelejteni, hogy ha valaki ilyen tudást ad a gyermeke kezébe, azzal akár az életét is megmentheti.

Várható folytatása a mesének?
Igen, tervezzük a folytatást, hiszen az olvasók imádják Pompi történeteit és szívesen tudnának meg még többet róla. A második kötet megmutatja, honnan jött Pompi, hogyan lett tűzoltó. Remélem, év végére már kézbe fogható lesz. A második kötet is megtartja oktató jellegét, a gyerekek ebből is észrevétlenül tudhatnak meg fontos dolgokat a tűzről, tűzoltásról, tűzmegelőzésről.

Hogyan került kapcsolatba Bácsalmással?
Véletlenül találtam egy cikket az interneten, amiben arról olvastam, hogy a Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság két kollégája, Laczi Imre Csaba és Dózsai Róbert a helyi óvodákba látogat, ahol Pompi segítségével tanítják a kicsiket arra, hogyan kerülhetők el a tüzek és mi a teendő baj esetén. Bevallom, meghatott a dolog, hiszen pontosan ezért, az ilyen kezdeményezésekért hoztuk létre a mesekönyvet. Azonnal felvettem a kapcsolatot Laczi Imre Csabával, aki az óvodákban szerzett tapasztalatait is megosztotta velem.

Tényleg lesz Pompi élőben a Népek-Ízek Forgatagán?
Dózsai Róbert kisfia, Flórián számára készül egy Pompi jelmez, így Pompi valóban élőben fog megjelenni. Már én is nagyon kíváncsi vagyok rá, hiszen ez számomra is meglepetés lesz. Mikor először hallottam arról, hogy a rendezvényre látogatók élőben is találkozhatnak Pompival, eldöntöttem, hogy magam is ellátogatok a Népek-Ízek Forgatagára.

A mesekönyv két éven át készült, nagyon sok odafigyeléssel, törődéssel. Azt, hogy ekkora sikere lesz, álmomban sem gondoltam. Nagyon köszönöm a helyi tűzoltóknak, hogy Pompit minden lehetséges formában megismertetik a számunkra legfontosabbakkal, a kicsikkel.

Köszönöm szépen a beszélgetést, további sok sikert kívánok! Találkozunk augusztus 13-án Bácsalmáson, a Népek-Ízek Forgatagán!

Schafferné Baumhakl Tímea


Csepregi Csilla

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval