Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 43 vendég böngészi
Fehér gólya valóságshow Bácsalmáson PDF Nyomtatás E-mail
2017. május 22. hétfő, 14:53

Amikor 2014-ben az önkormányzat, az MME és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésében megvalósult Bácsalmáson az egykori szülőotthon kéményén lévő gólyafészek bekamerázása, a szakemberek nem gondoltak egy problémára, amellyel szembe kellett nézniük.

Naponta több százan, sőt akár ezren is figyelemmel követik a gólyacsalád életét a kamerán keresztül. Sok esetben olyan dolgok is a képernyőre kerülnek, amik emberi szemmel nézve igen kegyetlennek tűnnek, ám valójában mindennaposak az egyébként igazságelvű természetben. Az életrevaló, erős egyed megmarad, majd később utódokat nevel, a gyenge, életképtelen pedig kiszelektálódik, sok esetben a saját szülei által.

Szomorú, amikor a szemünk láttára pusztul el egy-egy erőtlen fióka, de minden bizonnyal nem véletlenül történik mindez. A szülőmadarak is azt szeretnék, hogy a legerősebb fiókák vágjanak neki ősszel a 8000 kilométeres útnak Afrikába, és esetleg ha 3 év után visszatérnek és családot alapítanak, akkor jó kondícióban, és tökéletes génekkel tegyék mindezt.

A bácsalmási gólyafészekben május elején öt fióka kelt ki, akik közül már csak hárman vannak életben. Két kisebb fióka sorsáról a szülők döntöttek úgy, hogy nem folytathatják az életüket, mert így látták biztosítani azt, hogy a maradék három testvérük egészségesen és erősen hagyhassa el a fészket nyár végén. Hasonló eset történt már ennél a párnál három éve is.

Nagyon sok követelés érkezett a város vezetőihez és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársaihoz három évvel ezelőtt és most is, hogy mentsük meg a kisebb gólyafiókákat. Ne felejtsük, ugyan a kamerával egyedülálló lehetőséget kapunk, hogy megfigyeljük a fiókanevelés küzdelmeit, szép és nehéz pillanatait egyaránt, de nem szabad beavatkoznunk a természet rendjébe!

Ha nem lenne webkamera a bácsalmási fészeknél, akkor legfeljebb annyit tudnánk konstatálni a költési idő végén, hogy 3 fióka repült ki ebből a fészekből, amin senki sem lepődne meg.

Az MME és a nemzeti park munkatársai inkább arra buzdítanak mindenkit, hogy aki teheti, a maga módján segítse a gólyák költési sikerét.

Lobbizzon amellett, hogy a térségben minden középfeszültségű villanyoszlop legyen leszigetelve, ezáltal csökkenjen a madarakat érintő áramütés veszélye.

A környező táplálkozóterületek, gyepek, szántók kezelése a rajtuk található táplálékon keresztül hatással van gólyáink költési sikerére. Kezeljük extenzívebben mezőgazdasági területeinket, ügyeljünk a szegélyterületek vegyszermentességére, kaszáláskor hagyjunk kaszálatlan hagyásfoltokat a gyepeken. Ezek a tevékenységek mind növelhetik a térség biodiverzitását, ezáltal kedvezőbb táplálkozási feltételeket biztosíthatunk nem csak a gólyák, hanem sok más értékes faj számára is.

A gólyapár, Bács és Alma családi életét ezen a linken lehet követni: http://www.bacsalmas.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1190&Itemid=420

Tamás Ádám

természetvédelmi őrkerület-vezető

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval