Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 117 vendég böngészi
Interjú Nagy Szabolccsal, a bácsalmási ifjúsági önkormányzat polgármesterével PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 13. kedd, 07:10

Németh Balázs polgármester úr kezdeményezésére Bácsalmás Város Önkormányzata a bácsalmási fiatalok képviseletére ifjúsági önkormányzat létrehozásáról döntött.

A választás demokratikus úton zajlott és a kapott, érvényes szavazatok alapján Nagy Szabolcs lett a megválasztott ifjúsági polgármester. Vele olvashatnak most egy interjút, ami segíthet megérteni, mit is jelent pontosan az Ifjúsági Önkormányzat, mik az első teendők, célok és mégis hogyan lehet mozgósítani a fiatalokat.

-                     Először is gratulálok a választás eredményéhez! Honnan informálódtál erről a lehetőségről és miért döntöttél úgy, hogy megpróbálod?

-                     Köszönöm szépen. Facebookon tájékozódtam róla és úgy döntöttem, hogy tapasztalatszerzés céljából megpróbálom. Szegeden tanulok nemzetközi tanulmányok szakon és remélem, hogy olyan ismeretek tudásához jutok ezáltal, melyek később hasznosak lesznek karrier szempontjából, például háttérmunkák megismerése vagy, hogy hogyan kell pályázatot benyújtani. Az ifjúsági önkormányzat olyan, mint egy kicsi parlament, gondolok itt a felépítésére, hogy képviselőkkel dolgozom együtt, név szerint: Bencze Alex, Czifra Gábor, Laczi Viktória, Leiner Alexandra és Tóth Zoltán.

-                     Az ifjúsági önkormányzat létrehozásának alapgondolata, hogy legyen Bácsalmáson egy olyan ifjúsági szervezet, amely összefogja településünk fiataljait, teret ad elképzeléseiknek. Mit gondolsz, mi egy diákpolgármester feladata és milyen célokat tűztetek ki magatoknak?

-                     Először is figyelembe kell venni, hogy mit szeretnek a mai fiatalok.  Előnynek tekintem, hogy egyetemista vagyok, mert úgy érzem, hogy kinyílt számomra a világ. Szeged az egyetemisták városa, rengeteg kulturális programmal, fesztiválokkal és más szórakozási lehetőséggel.

Bácsalmáson is vannak szórakozó helyek és különféle programok, melyek reklámozását, hogy több emberhez eljusson, feladatunknak érezzük.

Igenis sok lehetőség van itt, amit meg kell becsülnünk és ki kell használnunk. A hátrány mindenféleképpen a földrajzi elhelyezkedés és fontos, hogy a fiataloknak ne legyenek irreális elvárásaik.

Fő célunk még a tehetségek támogatása. A közéleti estek is megmutatják, mennyi tehetséget adott Bácsalmás különböző területeken. Figyelni kell a fiatalokat, akik szorgalmasak, kiemelkednek valamiben és lehetőségük van, hogy többre vigyék. Szeretnénk, ha minél többen megismernék és támogatnák őket.

Gondoltunk különböző korrepetálásokra, táborokra is, ahol önkéntesek segítenének diákoknak különböző tantárgyakban.

Emellett szeretnénk felvenni a kapcsolatot más ifjúsági önkormányzatokkal, hogy megnézzük, hogyan működik ez máshol és tanácsokat kapjunk, például, hogy milyen programok népszerűek máshol.

-                     Milyen helyi problémákat láttok? Szerinted el tudjátok magatokat fogadtatni a fiatalokkal?

-                     A legtöbb fiatal nem itt képzeli el a jövőjét. Ennek számos oka lehet, például a végzettségükkel nem tudnak itt elhelyezkedni vagy egyszerűen több lehetőséget látnak más városokban, vagy külföldön.

Hogy el tudjuk e fogadtatni magunkat? Reményeink szerint a programjainkon keresztül sikerülni fog, de biztos nehézséget okoz, hogy ez az egész még egy újdonság Bácsalmáson.

-                     Mit gondolsz, miért volt ilyen kevés induló és miért vettek ilyen kevesen részt a szavazáson?

-                     Ennek több oka is lehet. Először is, úgy gondolom, hogy sok mindenkihez nem jutott el ez a lehetőség, mert még kevesen lájkolták a facebook oldalt, ahol többször reklámozták. Emellett sok fiatalnak egyszerűen nem volt kedve részt venni a választáson, nem tartozik az érdeklődési körükbe. Itt is felmerül az a probléma, hogy a legtöbb fiatal a továbbtanulás miatt egy másik városban él, szinte csak aludni járnak haza, ezért nem is szeretnének ezzel foglalkozni, energiát fektetni bele.

-                     Már említetted, hogy Szegeden tanulsz nemzetközi tanulmányok szakon. Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulmányaiddal a polgármesterséget?

-                     Véleményem szerint, ha valaki igazán akar valamit csinálni, meg tudja oldani. Persze, nehéz összeegyeztetni a kettőt, lemondásokkal jár, de az internet például sokat segít a kapcsolattartás szempontjából, általa minden könnyen elérhető. Lesznek biztos kemény időszakok, mikor igazán beindulnak a programok és tele leszünk teendőkkel, főleg, hogy most terveim között szerepel, hogy az angol, német és olasz mellé orosz nyelven is megtanuljak és részt vegyek Oroszországban egy nyári egyetemen. Erősen kötődöm Bácsalmáshoz, bízom benne, hogy helyt tudunk állni és a fiatalok is együttműködnek velünk és támogatni fognak bennünket.

-                     További sok sikert kívánok! Köszönöm szépen az interjút!

Fekete Fanni


 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval