Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 73 vendég böngészi
Hazai siker a madárvonulás hétvégéjén PDF Nyomtatás E-mail
2017. október 06. péntek, 07:06

Ismét szép eredménnyel zárult a nemzetközi madármegfigyelő nap. XXV. Európai Madármegfigyelő Napokon a három versenyszámban hazánk évek óta előkelő helyeken végez, így történt ez idén is.

A programon 41 európai és közép-ázsiai ország vett részt a szokásos három versenyszámban. Magyarország a 934 helyszínből 123-at adott a régiónak, így ezzel első helyezett lett ebben a kategóriában Hollandiát és Lengyelországot megelőzve.

Hazánk továbbá első lett a programokon való résztvevők számában is, hiszen október első hétvégéjén összesen 3919 főt vonzott ki a szabadba a rendezvény, megelőzve ezzel Svájcot és Fehéroroszországot. A 41 országban összesen 21.700-an voltak kíváncsiak az őszi madárvonulás látványosságára.

A hétvége során megfigyelt madarak számát tekintve pedig bronzérmesek lettünk, hiszen Finnország és Svédország után mi figyeltük meg a legtöbb madarat a kontinensen. Egészen pontosan 479 ezer példányt regisztráltak nálunk. A madarak zömét az ilyenkor gyülekező seregélyek adták, őket követte a dankasirály és a tőkés réce.

Idén már negyedik alkalommal csatlakozott a programhoz Bácsalmás is. Szeptember utolsó napján 40 fő részvételével madárszámlálást és bemutató madárgyűrűzést szerveztek a Turisztikai Iroda dolgozói, helyi önkéntesek és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak bevonásával a Mátételki-Kígyós-víztározónál.

A megfigyelők összesen 66 madárfaj 6247 példányát észlelték. A leggyakoribb fajnak itt is a seregély bizonyult, melyből mintegy 5000 egyedet sikerült megfigyelni a rendezvényre kilátogatóknak. Térségi szinten ez a fajszám igen kiemelkedőnek számít. Az elmúlt évekhez képest közel 10 fajjal többet figyeltek meg, ami elsősorban a kedvező időjárásnak tudható be.

Az idei évben madárgyűrűzéssel is készültek a szervezők. A demonstrációs jellegű jelölés során 11 madárfaj 71 példányát gyűrűzték meg.

A programot tovább színesített az alsó tagozatos diákok számára kiírt rajzpályázat is, melynek témája természetesen az őszi madárvonulás volt. A díjak kiosztása is kint, a víztározó mellett történt meg.

A sikeres programot a szervezők tovább szeretnék folytatni és remélhetőleg jövőre is hasonlóan szép időben, sok madárral várják az érdeklődőket.

 

 

Tamás Ádám

természetvédelmi őr

További képek és programok megtekinthetőek a Bácsalmási Turisztikai Iroda Facebook oldalán:

 https://www.facebook.com/bacsalmasiturizmus


 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval