Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 392 vendég böngészi
Bácsalmási Víztározó épül PDF Nyomtatás E-mail
2012. június 20. szerda, 07:23

A fejlesztés Bács-Kiskun megyében, a Duna vízgyűjtő területén-, és Bácsalmás külterületén valósul meg egy közel 3 milliárdos projekt keretén belül.

A Kígyós vízrendszerben lévő adottságokat felismerve merült fel a természet-közeli vízrendezés megvalósításának gondolata. Ennek az a lényege, hogy kialakítanak egy a kis és középvízhozamok levezetésére alkalmas mederszelvényt. Az ezt meghaladó vízhozamokat a völgyben kiterülve vezetik le. A vízkészletek kiterülését arra alkalmas helyeken zsilipekkel, és zsilipes műtárgyakkal is elősegítik. A természetes vízkészlettel rendelkező Kígyós vízrendszerben a környezeti, természeti adottságoknak jobban megfelelő, a természet-közeli vízrendezés elveinek megfelelően kialakított csatorna-szakaszokon összességében tározóterület, vagy csak egyszerűen vizes élőhely alakítható ki.

A tározótérben kialakuló duzzasztás hatására a tározható víztest mennyisége növekszik, ami lehetőséget ad a nyári időszakban történő öntözővizek felhalmozására és használatára.

A tározó célja elsődlegesen a belvízi elöntésekkel szembeni biztonság növelése, de járulékos haszna az évi kb. 140.000 m3 öntözés céljára (kb. 200 ha) igénybe vehető vízkészlet, amely mellett a tározó 0,76 millió m3 vízkészletének a fele kisvizes időszakban is nagy valószínűséggel megmarad, tehát megbízható turisztikai, rekreációs vonzerőt jelent.

A munkálatok kivitelezésének menete:

  • Előkészítő munkák kaszálás cserje- és bozótirtás
  • Humuszleszedése tolólapos munkagéppel, annak elszállítása ideiglenes depóniába
  • Ideiglenes megkerülő csatorna építése
  • Mátételke – Kígyós csatorna fóliával szigetelt földgáttal történő lezárása
  • A töltés mentett oldalán talajtermelés
  • Töltésalapozás
  • Anyagnyerő helyeken kaszálás, cserje és bozótirtás

A kiviteli munkák már megkezdődtek, a tározó várhatóan jövő év februárjában kerül átadásra.


A tervezett tároló felületmodellje:


 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval